07
окт
2016

За италианското кино и литературата

"Чудният Бокачо" е поредното заглавие в есенния семестър на София Филм Фест за учащи, който продължава всеки понеделник от 26 септември до 19 декември. Новата селекция представя най-доброто от света на киното за последната година и ще бъде водена от двамата лектори - кинокритика и директор на БНФ Антония Ковачева и режисьора и преподавател проф. Георги Дюлгеров.

Филмът е многоцветна адаптация на шедьовъра от класическата италианска литература „Декамерон” на Джовани Бокачо, в която братя Тавиани показват силата на младостта, любовта и поезията. Флоренция, 1348 г. Чумата вилнее в градовете на Тоскана. С надежда да се спасят от смъртта, група млади мъже и жени намират подслон в отдалечена вила в околните хълмове. За да се откъснат от страховете си, те решават да си разказват по една история за любовта на ден.

Предвид вековния интерес към пикантните истории в Бокачовия „Декамерон”, нова екранизация без секс сцени може и да изглежда изненадваща, но духът на желанието, насладата и красота на младостта витае във филма на братя Тавиани. В техния сияен филм, уловил колорита и замайващата природна красота на средновековната италианска природа, десет млади флорентинци се укриват от чумната епидемия впровинциална вила. За да убият времето, те си разказват истории, „вибриращи от еротична страст, възпламенена от присъствието на смъртта” 
Ричард Броди, The New Yorker

„В своята версия на „Декамерон” Тавиани избират не мрачните краски, а палитра от различни цветове, напомнящи на ренесансовите картини на Ботичели (рисувал сцени от книгата), или на Джото и Мазачо, сочени от братята като визуално вдъхновение.”
Сабине Куес, Cineuropa

Прожекцията е само за учащи с вход свободен. Безплатни билети зрителите ще намерят на касата на Дома на киното срещу представен документ.