29
окт
2016

Иглика Трифонова и екип представят "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" на 31 октомври

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” ще бъде представен в рамките на София Филм Фест за учащи - Есен '16 на 31 октомври (понеделник) в 18:00 ч. в Дома на киното. Щастливи сме, че имаме шанса да ни гостуват значими имена в съвременното българско кино: режисьорът Иглика Трифонова, продуцентът Росица Вълканова, операторът Рали Ралчев, монтажистът Тома Вашаров, художникът Елена Стоянова, както и вторият режисьор Красимир Хазърбасанов... представени от големия Георги Дюлгеров. 

Филмът е тематично продължение на предишния филм на Иглика Трифонова „Разследване” и нейната документална творба „Разкази за убийства” от 1993 година, изиграл съществена роля в дебатите срещу смъртното наказание през 90-те години на ХХ век.

Копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай, е разказ за стойността на живота на малкия човек и за измеренията на човешкото достойнство. „Това е действителен казус от трибунала в Хага, - обяснява режисьорката Иглика Трифонова. - История за едно съвременно жертвоприношение, защото до ден днешен цивилизацията съществува по този начин. Възможно е един човек да бъде принесен в жертва в името на големите идеали, голямото право. Това е история за малкия човек в центъра на мащабните политически събития и водовъртежи, а също така и за трудния и мъчителен път на Балканите към Запада.”

Всичко започна от „Разкази за убийства”, - споделя режисьорката. - Беше в началото на кариерата ми и разговорите с тримата осъдени на смърт си остават едни от най-съществените мигове в моя живот. Те очакваха собствената си смърт, докато в България се водеше дебат „за” или „против” смъртното наказание. И това беше моят първи урок по житейска драматургия. Моята презумпция, че осъдените не желаят да говорят за това, което са извършили, се оказа невярна. Точно обратното - техните престъпления се бяха превърнали в най-важното нещо, което имат. Едно жестоко имáне. Всеки от тях, без значение какъв е и какво е извършил, се опитваше да разбере защо това се е случило. И имало ли е шанс да бъде избегнато. В престъплението и начина, по който човек се отнася към него, има много силна метафора за това как живеем ние. Всеки ден сме склонни и извършваме своите малки престъпления, но просто моделът на крайното, голямото престъпление е много по-видим. Извършваме предателства на друго ниво и опитът да се оневиним е всъщност това, което движи света. Откакто свят светува, престъплението е част от живеенето ни, от тъмната ни страна, а всички имаме такава.”

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” събира на снимачната площадка една от най-забележителните съвременни френски актриси Ромен Боранже („Диви нощи”, „Пълно слънчево затъмнение”, „Апартамента”, „Рембранд”, „Вик и Фло видяха мечка”),  откритието на Бергман -  Самуел Фрьолер („Най-добрите намерения”, „Диригентът”),  световноизвестната македонска актриса Лабина Митевска („Преди дъжда” на Милчо Манчевски), Нермина Лукач („Яж, спи, умри”), Изудин Байрович и българските актьори Ованес Торосян и Красимир Доков. Филмът е заснет в Босна, Холандия (Амстердам и Хага) и Швеция (Малмьо и декор на Хагския Трибунал в студиото в Истад). Оператор е Рали Ралчев, композитор - Теодосий Спасов. Продуцент е Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тадем в „Писмо до Америка” и „Разследване”. 

***Всеки понеделник от 26 септември до 19 декември „София филм фест за учащи” продължава със своя есенен семестър. Прожекциите са САМО за учащи (ученици и студенти) и са с ВХОД СВОБОДЕН. Избраните филми са сред най-добрите български и световни заглавия от последната година, а лектори са кинокритикът и директор на БНФ Антония Ковачева и режисьорът и преподавател Георги Дюлгеров.

Безплатни билети само за учащите ще намерят на касата на Дома на киното срещу представен документ.

„Дискусионният клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.