18
яну
2017

Неформално кинообразование за учащи

Българското кино доминира в зимната селекция на Дискусионния клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи” с четири заглавия. Темите в тях варират от сложните връзки в семейството до учителството и важността на образованието.

Маймуна” на Димитър Коцев - Шошо е топъл и цветен филм за семейството. Първа голяма продукция за младите актриси Александра Костова и Радина Боршош. Героините им са две полусестри, свързвани от един баща (Юлиан Вергов) и една маймуна. Както и обща страст – да се ровят в дълбоко пазените тайни на своя странен учител Пенев, в чиято роля се преобразява Леонид Йовчев. Всички те и още гости от екипа ще се срещнат с младежката аудитория на откриващата прожекция от зимния семестър на 23 януари от 18:00

Кеймбридж” на Елдора Трайкова е важното документално заглавие в програмата. Добронамерено и шеговито озаглавен като едно от прочутите английски университетски градове, той ни запознава с култовата роля, която образованието играе в живота на хората от Долни Цибър, село в Северозападна България. Селото е част от най-бедния регион в целия Европейски съюз, но и се води с най-голям процент завършили висше образование. Повече ще разкаже самата режисьорка на 30 януари от 18:00.

Докато Ая спеше” на Цветодар Марков е филм за висшия смисъл на театъра. Седемгодишната Ая прекарва много време в театъра, защото баща й Асен е актьор. А в детските й сънища той е такъв, какъвто го вижда на сцената - рицар, готов да спаси света от злото... В ролите са известни имена като Стефан ДенолюбовЮлиан ВерговГеорги КадуринИрини ЖамбонасСтефан Мавродиев, а дебютът на малката Ая Мутафчиева е повече от запомнящ се. С всички тях ще се срещнем на 20 февруари от 18:30.

11А” на Михаела Комитова е комедийна драма, която въвежда в младежката тематика и интереси. Филмът ще даде старт на специалната„тийн” селекция в предстоящия 21-ви София Филм Фест (9-19 март). В главната роля е красивата Яна Маринова от „Стъклен дом” заедно с Ники Сотиров и Башар Рахал. Сценаристът Николай Колев в работата върху сюжета се опира на личните си преживявания като учител. Тези и още имена от българското кино и телевизия ще представят филма на 2 март, единствения четвъртък от програмата, от 18:00.

В продължение на темата от „Кеймбридж” за необходимостта от образование е и сръбският „Анклав” на режисьора Горан Радованович, който изследва същината на конфликта между сърби и албанци. На 6 февруари от 18:30 заедно с кинокритика Антония Ковачева аудиторията ще дискутира по темата: възможно ли е все още съвместно съществуване на тези две общности в реалност, белязана от анклави, изолирани острови малцинства сред враждебно настроени съседи? Героят в тази история е десетгодишно момче, което се осмелява да направи нещо немислимо за двете общности в Косово - християнска и мюсюлманска: да спечели приятел от противниковата страна! 

Прегръдката на змията” на колумбийския режисьор Сиро Гера е Оскаровото заглавие в зимната селекция на София Филм Фест за учащи. „Разкошно заснета в сребристо черно-бяло, тази елегична приключенска история изследва един изчезващ начин на живот и света на природата, който пренебрегваме (и унищожаваме)”. Още за тайните на Амазония и впечатляващия киноезик учащите ще научат от лекцията на големия режисьор Георги Дюлгеров на 13 февруари от 18:30.

Най-сложната допинг програма в историята на колоезденето е в основата на филма „Победа в кръвта” с прожекция на 27 февруари от 18:30. В тази документална драма от режисьора Стивън Фриърс и сценариста Джон Ходж („Трейнспотинг”) виждаме Бен Фостър като 7-кратния победител на „Тур дьо Франс” Ланс Армстронг и Крис О´Дауд като Дейвид Уолш – журналиста, който години наред се бори да изобличи нарушенията му.

Прожекциите са САМО за учащи (ученици и студенти) и са с ВХОД СВОБОДЕН. Безплатни пропуски учащите могат да намерят седмица предварително на касата на Дома на киното. Лектори на прожекциите са кинокритикът и директор на БНФ Антония Ковачева и режисьорът и преподавател професор Георги Дюлгеров.

ПЪЛНА ПРОГРАМА ПО ДНИ И ЧАСОВЕ

23 януари, 18:00

МАЙМУНА, режисьор Димитър Коцев - Шошо

30 януари, 18:00

КЕЙМБРИДЖ, режисьор Елдора Трайкова

6 февруари, 18:30

АНКЛАВ, режисьор Горан Радованович

13 февруари, 18:30 

ПРЕГРЪДКАТА НА ЗМИЯТА, режисьор Сиро Гера

20 февруари, 18:30 

ДОКАТО АЯ СПЕШЕ, режисьор Цветодар Марков

27 февруари, 18:30 

ПОБЕДА В КРЪВТА, режисьор Стивън Фриърс

2 март, 18:00 (четвъртък) 

11А, режисьор Михаела Комитова


„Дискусионният клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.

Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”.