11
сеп
2017

София Филм Фест ЕСЕН'17 - Киното може да образова

София Филм Фест за учащи – Есен ‘17

Три прожекции на открито (10, 15, 16 септември) и

всеки понеделник от 25 септември до 18 декември в Дома на киното

Да си различен и да отстояваш себе си, да се стремиш към свобода, да се влюбваш, да си част от общество и да те е грижа. Такива са темите в есенната селекция на Дискусионния клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи”, включваща 15 заглавия.

„Гуча!” на режисьора Душан Милич е филмът, който ще открие есенното издание още на 10 септември. Историята е „Ромео и Жулиета” по сръбски, с много музика (изпълнена и записана от най-добрия сръбски духов оркестър  - на Бобан и Марко Маркович!) и комични моменти, а прожекцията ще е на открито. Мястото е ОКИ - Дом на културата „Искър”, бул. Кръстю Пастухов 23, до езерото в квартал Дружба. Начало – 20:30 часа.

„Белгийският крал” на режисьорския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс ще бъде представен два пъти в есенната програма – на 15 септември на открито пред Културен център Люлин (бул. Захари Стоянов, бл. 324-325 , до входа на 33 ОУ, начален час – 20:30) и на 25 септември в Дома на киното. Почти изцяло заснет в България, той ще даде възможност за среща с актьорите Нина Николина и в Валентин Ганев, изпълняващи ключови роли в киноразказа за екстравагантното пътешествие през Балканите на кралската свита.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, превърнал се в любим на поколения българи, ще има специална прожекция на открито в двора на 103 СУ „Васил Левски” в квартал Филиповци на 16 септември. Неговият режисьор Стефан Командарев наскоро представи последния си филм „Посоки”, получавайки международно признание в Кан и Сараево. Началният час на прожекцията на „Светът е голям...” е 20:30 часа.

„Безбог” на Ралица Петрова, донесъл на България отличието „Златен леопард“ от Локарно, ще има своята среща с младежката публика на 4 декември. Прожекцията ще се състои броени дни преди церемонията по връчването на Европейските филмови награди, за които филмът е номиниран.

Нарастващият интерес към документалното кино е причина за присъствието на три родни заглавия. Колоритният, но нелек живот извън софийските предели е тема и на трите филма:

- „Пустиняци” на режисьора Цветан Драгнев за реалността в северозападна България;

- „Хляб и зрелища” на емблематичното трио Джеки (Георги Стоев), Джони (Георги Пенков) и Чарли (Христо Илиев) за ромската махала в Кюстендил;

- „Пощальонът” на Тонислав Христов за живота в покрайнините на България и търсещите убежище бежанци.

„Куче” и „Синът” на младите режисьори Владимир Петев и Христо Симеонов са двете късометражни заглавия в програмата. Филмите са носители на най-голямото отличие в категорията си „Златна роза“ – съответно през 2015 и 2016 г.

Две са финландските заглавия. „Другата страна на надеждата” на Аки Каурискамки е актуален филм за срещата между северната европейска реалност и бежанец от Сирия, за топлината и съпричастието, които споделят добрите хора, независимо от това какъв е произхода им. „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на Юхо Куосманен е прекрасна история за силата на любовта, заснета в черно-бялата гама, но излъчваща сила и чар, каквито подобават на един истински виртуоз на боксовия ринг.

Италианското кино присъства с филма на Паоло Дженовезе „Перфектни непознати” – филм за четирима приятели, жените им и неразкритите тайни, които дебнат в ежедневието. Какво се случва, когато отворим „черната кутия” на нашето съвремие – мобилния телефон.

Немското кино е представено с особено силна доза хумор – „Тони Ердман” на Марен Аде, абсолютен фаворит на Европейските филмови награди през 2016 година и номиниран за чуждоезичен Оскар. Отново абсолютно актуален – за съвременния млад човек, стремящ се към кариера и все по-отдалечен от себе си и семейството, любимите му близки хора.

Важна е срещата и с остро социалното британско кино, представено от носителя на „Златна палма” от Кан ‘16 „Аз, Даниел Блейк” на майстора-ветеран, режисьора Кен Лоуч – това е увлекателен и важен филм за достойнството и отстояването на личността въпреки бремето на бедността и самотата.

Ксавие Долан - най-вълнуващият съвременен глас в канадското кино, е автор на поредния си визионерски филм„Това е само краят на света”, включен в програмата на Дискусионния клуб. В ролите са Гаспар Юлиел, Натали Бай, Леа Сейду, Венсан Касел, Марион Котийар.

Финалът на есенното издание е с „Лунна светлина” на Бари Дженкинс, носител на Оскар ’17 за най-добър филм.

Лектори са изтъкнатият преподавател и режисьор проф. Георги Дюлгеров и директорът на Българската национална филмотека и киновед Антония Ковачева.

***
„Дискусионният клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.

Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”.

***

ПЪЛНА ПРОГРАМА ПО ДНИ И ЧАСОВЕ

ПОДРОБНОСТИ за прожекциите на открито може да откриете в СЪБИТИЕТО в социалната мрежа Facebook.

ОЧАКВАМЕ Ви на КИНО!
#ДомНаКинотоЕПовечеОтКино

Следете информационните канали на София Филм Фест!