Сценарий - Павел Павликовски
Оператор - Ришард Ленчевски, Лукаш Зал
В ролите - Агата Чебуховска, Агата Кулеша, Йоана Кулиг, Давид Огродник, Адам Шишковски, Йежи Трела
Продуценти - Ерик Абрахам, Пьотр Дженчол, Ева Пушчинска
Продукция - Opus Film, Phoenix Film Investments

Заснет в черно и бяло и съвършено композиран във всеки един кадър, Ида на Павел Павликовски е елегия за родината му и лично, поетично изследване на границите на вярата. Осиротяла през Втората световна война, Ана (Агата Чебуховска) е отраснала в селски манастир в Полша и в началото на 60-те години е млада послушница, готвеща се да стане монахиня. Когато решава да се свърже с последната си жива роднина, Ана се среща с леля си Ванда (Агата Кулеша), която работи като съдия и тайно се опитва да забрави болезненото минало с помощта на солидни количества алкохол и секс. Тяхната среща разкрива мрачното минало на семейството им и двете жени трябва да приемат ужасяващата истина. И двете актриси са невероятни и разкриват много чрез това, което не показват. Този изчистен и грабващ подход се отнася и за изключително трогателния филм.

Клеър Стюарт, Лондонски филмов фестивал

С този пестелив, изчистен и толкова красиво режисиран филм Павел Павликовски се завръща в родната си Полша за първи път в кариерата си, за да представи някои от по-спорните въпроси в историята на страната. А малко теми са по-провокативни и емоционални от случилото се между полските католици и евреи по време на Втората световна война.
Филмът е безупречно направен, трогателно написан, внимателно структуриран и красноречиво заснет. Всяка сцена майсторски извиква времето, дилемата и конкретния  исторически момент. И все пак Ида е личен, интимен и човешки филм. Това пресичане на личното със значими исторически събития е перфектно премерено във филм, който ще бъде обсипан с похвали от зрителите.      

Пиърс Хандлинг, МФФ Торонто

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Камераимаж’13 – „Златна жаба” за най-добър оператор Хихон’13 – Най-добра актриса (Агата Кулеша) и сценарий, Наградата „Хил Парондо” за сценография и Голямата награда на Астурия за най-добър филм. Лондон’13 – Най-добър филм Гдиня’13 – Най-добър оператор Торонто’13 – Наградата на ФИПРЕССИ Варшава’13 – Голямата награда и Наградата на Екуменическото жури