23
Sep
2017

"Белгийският крал" с вход свободен за учащи. Гостуват Нина Николина и екип

На 25 септември от 18:00 филмът "Белгийският крал" открива новия есенен семестър на програмата "София Филм Фест за учащи". Прожекцията по традиция е само за учащи, входът е свободен. Непосредствено след това, от 20:15, в Дома на киното ще има и редовна прожекция на филма. Специален гост на събитията ще бъде певицата Нина Николина

Балканска комедия с душа, "Белгийският крал" е пародия на документален роуд муви, в който един спящ крал се събужда за реалния свят. "Това е истински приятен филм, който дори Филип, реалният управляващ монарх на Белгия, би намерил за възхитителен." Variety

Мащабната копродукция между Белгия, Холандия и България имаше своята премиера в конкурсната програма „Хоризонти” на най-стария филмов фестивал в света – Венецианския. Почти изцяло заснет в България, „Белгийският крал” всъщност разказва за своенравен монарх, който предприема авантюристично пътешествие през Балканите напът към своето разпадащо се кралство. 

Нина Николина играе българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби. В „Белгийският крал” участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей” и други.

„Дискусионният клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката. Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”.