16
Oct
2020

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ - СТАРТ на есенен семестър 2020

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ е дискусионна програма в Дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското и независимото кино през цялата учебна година.

ВХОД- С В О Б О Д Е Н за ученици и студенти!

*вземете своя БЕЗПЛАТЕН билет срещу

ученическа лична карта, бележник или студентска книжка *

Стартът на есенния семестър на програмата „Европейско кино за учащи“ е с филма на Мина Милева и Весела Казакова, който имаше впечатляващ фестивален прием в цял свят, а също и от ценителите на българското кино у нас. „Котка в стената“, спечелил наградата на Булсатком за най-добър български игрален филм на 24-тия София Филм Фест, е комедия-драма, която се случва в жилищен блок в Лондон. Българката Ирина живее там с брат си и сина си. На една котка й писва от нажежената атмосфера в блока, скрива се „в стената“, а това налага жителите да си сътрудничат.

Както винаги в програмите за учащи на Дома на киното и София Филм Фест, поставяме специален акцент върху българското кино. Включени са новият филм на режисьора Радослав Илиев „Екшън“ - комедийна сатира на кинобизнеса; „Да ходиш по вода“ на Андрей Паунов, посветен на световноизвестния артист и творец Кристо; музикалният документален филм „Съдбата като джаз“ на Константин Занков - за незабравимия Васил Пармаков; „18% сиво“ на Виктор Чучков-син - романтична драма по едноименния роман на Захари Карабашлиев, с участието на Руши Видинлиев и Доля Гавански; документалният филм на Мария Николова „Луцифер“ - за едноименната картина, изложена в националната ни художествена галерия. Заглавията оформят интересен пъзел, в който творбите са изключително различни не само като жанрове, но и като теми, техника и изпълнение.

Сериозен брой от филмите в програмата „Европейско кино за учащи“ - семестър #есен представляват документални разкази за изключителни творци - сред тях са особено интригуващи „Фелини срещу Висконти: Дуел по италиански“ на Мари-Доминик Монтел и Кристофър Джоунс; „Форман срещу Форман“ на Хелена Тржещикова и Якуб Хейна, посветен на легендарния Милош Форман; „В търсене на Казандзакис“ на Александрос Скурас, „Маестро: В търсене на последната музика“ на Александър Валенти; „В търсене на Оскар“ на Октавио Гера Кеведо.

Ценителите на творчеството на Андрей Кончаловски, Агнешка Холанд, Сергей Лозница, Али Абаси и провокативни автори като дебютанта Ладж Ли също ще открият филми, които ще ги изненадат и ще се превърнат в интересна част от запознанството им с изкуството на европейското кино. Запомнете и заглавията на техните творби – „Грехът на Микеланджело“, „Мистър Джоунс“, „Нежно създание“, „Граница“ и „Клетниците 2019“.

◊ ◊ ◊

Сред лекторите на инициативата, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, е изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Лекторите представят филмите и подробности около създаването им и поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите, а всички, които имат желание за още по-детайлни знания за света на киното, са добре дошли да задават въпроси!

◊ ◊ ◊

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИе инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община, както и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.

Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”. 

◊ ◊ ◊

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ– семестър #ЕСЕН 2020

19 октомври (понеделник), 18:00 часа

КОТКА В СТЕНАТА, режисьори Мина Милева и Весела Казакова

25 октомври (неделя), 17:00 часа

ФЕЛИНИ СРЕЩУ ВИСКОНТИ, режисьори Мари-Доминик Монтел и Кристофър Джоунс

26 октомври (понеделник), 18:00 часа

ЕКШЪН, режисьор Радослав Илиев

31 октомври (събота), 14:00 часа

ФОРМАН СРЕЩУ ФОРМАН, режисьори Хелена Тржещикова и Якуб Хейна

2 ноември (понеделник), 18:00 часа

ДА ХОДИШ ПО ВОДА, режисьор Андрей Паунов

7 ноември (събота), 16:00 часа

СЪДБАТА КАТО ДЖАЗ, режисьор Константин Занков

9 ноември (понеделник), 18:00 часа

ГРЕХЪТ НА МИКЕЛАНДЖЕЛО, режисьор Андрей Кончаловски

14 ноември (събота), 16:00 часа

В ТЪРСЕНЕ НА ОСКАР, режисьор Октавио Гера Кеведо

16 ноември (понеделник), 20:30 часа

18% СИВО, режисьор Виктор Чучков-син

21 ноември (събота), 14:00 часа

В ТЪРСЕНЕ НА КАЗАНДЗАКИС, режисьор Александрос Скурас

23 ноември (понеделник), 18:00 часа

МИСТЪР ДЖОУНС, режисьор Агнешка Холанд

28 ноември (събота), 16:00 часа

ЛУЦИФЕР, режисьор Мария Николова

30 ноември (понеделник), 18:00 часа

НЕЖНО СЪЗДАНИЕ, режисьор Сергей Лозница

5 декември (събота), 16:00 часа

МАЕСТРО: В ТЪРСЕНЕ НА ПОСЛЕДНАТА МУЗИКА, режисьор Александър Валенти

7 декември (понеделник), 18:00 часа

ГРАНИЦА, режисьор Али Абаси

14 декември (понеделник), 18:00 часа

КЛЕТНИЦИТЕ 2019, режисьор Ладж Ли

◊ ◊ ◊

Следете информационните канали на София Филм Фест!

ОЧАКВАМЕ Ви на КИНО – в Дома на КИНОТО!
#ДомътНаКинотоЕПовечеОтКино