13
Sep
2021

СЕМЕСТЪР „ЕСЕН“ НА ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ 2021 ИДВА С ЧАСТ ОТ АВТОРИТЕ НА ФИЛМИТЕ

Превърналата се в традиция образователна програма ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ в Дома на киното продължава през есента със седем заглавия в началото на учебната година.
* * * 
Започваме на 10 септември (петък) в 18:30 часа с култовия „Ненужните“ (1982), отличен с финландската награда „Юсси“ за най-добра режисура – роуд муви за двама мъже и жена, които шофират из страната, докато ги преследват група престъпници и полиция. След като се скарва с местен престъпен бос, Мане решава да избяга със своята волга заедно с приятеля си Хари и загадъчната Вера. Мане взема със себе си и ценна картина, която също представлява интерес за лошите. Ненужните е първият игрален филм на интересния и провокативен режисьор Мика Каурисмаки. Освен че е наситен със специфичния мрачен финландски хумор, той е и деликатен и прочувствен портрет на маргинализираните скитници. 
* * * 
Втора творба на Мика Каурисмаки очаква младата публика на 13 септември (понеделник) в 18:30 часа, а именно „Тримата мъдреци“ (2008), която разказва за няколко героя - Мати, който е параноичен бъдещ баща, осакатен от съмнения в собствените си сили. Ерки е заклет женкар, който се бори с неизвестна болест и с емоционалните рани от отчуждението между него и сина му. Рауно е уморен нереализиран актьор, върнал се в Хелзинки от Париж в опит да възстанови отношенията си с двайсетгодишния си син. Коледа е – време, в което обикновено се събираме със семействата си, а невъзможността на тримата да бъдат с най-близките си хора, им тежи. 
* * * 
В първия учебен ден 15 септември (сряда) от 18:30 часа публиката ще има възможността да се срещне лично с автора на филма „Човекът с шапката“ ветеранът-документалист Джон-Пол Дейвидсън. Това е най-новият му филм, създаден в съавторство с композитора и носител на „Оскар“ Стивън Уорбек и в него участват Киарън Хиндс, Стивън Дилейни и Мейуен. Героят на Киарън Хиндс е в ролята на любителя на шапки, който неволно става свидетел на престъпна дейност и бързо решава да избяга с малката си кола, преследван по петите от петима не много умни мъже.
* * * 
Още един режисьор идва в България, за да представи лично пред зрителите своя филм. На 17 септември (петък) от 18:00 часа Раду Чорничук ще се срещне с публиката, която ще има чудесната възможност да гледа носителя на Наградата за най-добър филм в международния документален конкурс, а именно румънско-германската копродукция „Акаса, моят дом“. Филмът проследява живота на семейство Еначе – родители с девет деца, които в продължение на 20 години живеят в схлупена барака сред делтата до Букурещ – изоставен водоем, превърнал се в градски природен резерват. В хода на разказа се появява дори самият принц Чарлз в документирано посещение на югоизточната част на това уникално предградие на румънската столица. Героите на филма са принудени да се преместят, но дали семейството ще оцелее в джунглата на града, след като толкова дълго време е живяло в симбиоза с дивата природа?
* * * 
20 септември (понеделник) от 18:00 часа е време за  „Боклуци“ на режисьорите Рудолф Бирман, Мариана Ченгел Солчанска . Интересен политически трилър по мотиви от бестселъра на словашкия журналист и политически коментатор Арпад Золтеш – за тийнейджърка, която съобщава в полицията, че в центъра за ресоциализация е принудена да прави секс и използва наркотици. Млад журналист е единствената ѝ надежда да разкаже истината. Той разнищва престъпните връзки между политиката, мафията, полицията, правосъдието и бизнеса. Сюжетът е изграден по данни за истинското убийство на словашкия журналист Ян Куцияк, разследвал корупцията във висшите ешелони на политиката, като авторите изрично подчертават - творбата им не е документален филм… 
* * * 
Време за класика! На 27 септември (понеделник) от 18:00 часа ще си припомним култовия филм на режисьора Луис Бунюел – „Дневна красавица”. Севрин е красива млада жена, която живее със съпруга си, с когото никога не е имала физически отношения. Във фантазиите си тя си представя различни садо-сексуални срещи. Когато разбира, че нейна позната работи като проститутка, тя също отива в публичен дом, където прекарва следобедите, а вечер се прибира при съпруга си. Първоначално срамежлива и неотзивчива, постепенно тя се отпуска и става любимка на много клиенти. В живота ѝ настъпва обрат, когато дребният престъпник Марсел се влюбва в нея и я иска само за себе си. В света на Севрин обаче границата между фантазията и реалността невинаги е очевидна. 
* * * 

Завършваме есенния семестър на 30 септември (четвъртък) от 18:30 часа с още една класика на великия Ким Ки-Дук, който за жалост наскоро светът загуби. „Стик №3“ покори света не само с оригиналност и свежест, но и със своята провокативност и изтънченост. През 2004 година филмът спечели „Сребърен лъв“ за режисура във Венеция и наградата на ФИПРЕССИ, а историята проследява един бездомник, който живее като фантом; ежедневието му се състои във временно настаняване в къщи и в апартаменти, за които узнава, че ще бъдат свободни (за известно време). Какво се случва, когато по прищявка на съдбата пътят му се пресича с този на красавица, обречена на невидимо съществуване?

Проектът „Европейско кино за УЧАЩИ“ е подкрепен от „Програма КУЛТУРА“ на Столична община.