19
May
2021

ТРИ ЕМБЛЕМАТИЧНИ ФИЛМА В КРАЯ на СЕМЕСТЪР „ПРОЛЕТ“ НА ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ 2021

ВХОД свободен за ученици и студенти

След интригуващите заглавия, представени пред младата публика като специални акценти в пролетните издания на 25-ия София Филм Фест, превърналата се в традиция образователна програма ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ в Дома на киното продължава с още три заглавия до края на учебната година.

Очакваме Ви на 25 май (вторник) в 18:00 часа за среща с „МАРТИН ИДЪН“ – първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело. Творбата е екранизация на едноименната полубиографична класика на Джек Лондон, превърнала се в един от първите бестселъри в историята на литературата на ХХ век след отпечатването й през 1909 година.

В основата на сюжета е разказът за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…

Премиерата на „Мартин Идън“ е на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор. 

* * *

Очакваме Ви на 31 май (понеделник) в 18:30 часа за среща с „МЕДЕНА ЗЕМЯ“ на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов - едно истинско бижу от Северна Македония, което бе номиниран за Оскар за международен филм и най-добър документален пълнометражен филм през 2020 година.

Творбата получи наградата за най-добър чуждестранен документален филм в Сънданс, а историята пренася зрителите в едно запустяло кътче на Европа, където една жена се грижи за пчелни семейства – реалност, съвсем различна от задъханото ежедневие на високотехнологичния ХХI век… Във фокуса на филма е една от последните майсторки-пчеларки Хатидже Мурадова - тя и възрастната ѝ майка, прикована на легло, са единствените жители в изоставеното македонско село Бекирлия. Двете живеят примитивно в къща от кирпич, без електричество и течаща вода, ала в хармония с околния свят - половината от меда на пчелите Хатидже оставя за тях в стремежа си да върне баланса в „медената земя“, докато едно многодетно семейство не се заселва в близост. Филмът неусетно се превръща в епичен разказ за безразсъдната експлоатация на природните ресурси, поразил киноспециалистите и публиката в целия свят…

* * *

Очакваме Ви на 7 юни (понеделник) в 18:30 часа за среща с „ПРАСЕТО“ на режисьора Драго Шолев. Стартирал като проект на София Мийтингс, филмът бе представен премиерно в конкурсната програма на 23-тия София Филм Фест и бе удостоен със специалната награда на международното жури, с приза на журито на ФИПРЕССИ и с наградата за най-добър български игрален филм, присъждана от специалното жури от фестивални селекционери.

Прасето“ разказва историята на един тринайсетгодишен младеж с прякор Прасето, подложен на всекидневен тормоз от страна на съучениците си. Самотен и затворен в себе си аутсайдер, той е свикнал с обидите и не им отвръща. Докато един ден, той инстинктивно нанася един единствен, може би фатален удар…

За мен е важно да разкажа историята на Прасето и лошите деца, - споделя режисьорът Драго Шолев. - Знам, че във всеки клас има по едно такова момче. Знам, че често допускаме грешки спрямо другите деца и че може да сме много лоши и жестоки спрямо тях. Също така знам, че в определен момент всеки един от нас може да се окаже Прасето“.

Още на ниво проект „Прасето“ привлича вниманието на продуцентите през 2015 година, когато е представен на Sofia Meetings и печели Наградата за млад продуцент, осигурена от YAPIMLAB (Турция), впоследствие участва в престижната програма за развитие на сценарии Torino Film Lab, а развитието му като проект продължава с подкрепата на SEE Cinema Network и ИА „Национален Филмов Център“. През есента на 2016 година участва и в пичинг-форума на фестивала „Со Индипендънт“ и печели наградата „Дани Лернер“ на Nu Boyana Film Studios за най-добър проект.

Филмът няма държавна финансова подкрепа за производство – „Прасето“ е продуциран изцяло с частни средства от страна на продуцентите - българските компании „Горила Филм“, „Ню Бояна Филм Студиос“, B2Y, „Скрийнинг имоушънс“ и „Папийон филм“ (Румъния). Реализиран е с подкрепата на УНИЦЕФ.

Всички ученици и студенти могат да гледат филмите при вход СВОБОДЕН с покана от касата на Дома на киното.

Във връзка с намаления капацитет молим за разбирането на всички желаещи да присъстват.

Проектът „Европейско кино за УЧАЩИ“ е подкрепен от „Програма КУЛТУРА“ на Столична община.