24
Jan
2019

В Дома на киното спазваме традиции – там са срещите на киното с ученици и студенти ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ 28 януари – 6 март 2019

Стартираме програмата на 28 януари в 17:00 часа с „БЕЗ МИЛОСТ” на световноизвестния режисьор Фатих Акин, чиято премиера беше в официалния конкурс на Кан, а Даян Крюгер, с роля в първия немскоезичен филм в кариерата си, беше удостоена с наградата за най-добра актриса. Творбата на Акин разказва за отчаяна и решена на всичко жена, която държи на възмездие за избитото си семейство и жестоко наказание за нео-нацистката групировка „National Socialist Underground”. Филмът получи и престижната награда на Холивудската международна преса „Златен Глобус“ в категорията чуждоезичен филм. 

Едно от българските заглавия в програмата е филмът „ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!“ на Адела Пеева. Документалната творба изследва границата между родолюбието и национализма. Самата режисьорка Адела Пеева ще се срещне с публиката от ученици и студенти на 4 февруари от 18:00, а разговорът с нея за специфичните особености на документалното кино е част от реализирането на „Кинофабрика“, посветена на различните професии във филмовото изкуство.

За 11 февруари сме предвидили среща с екранизацията на Албер Дюпонтел по едноименния роман на Пиер Льометр „ЩЕ СЕ ВИДИМ ТАМ ГОРЕ“. Удостоен с пет награди „Сезар”, филмът разказва за преплитането на съдбите на трима оцелели участници в Голямата война, които след примирието през ноември 1918 година се опитват да намерят отново мястото си в голямата мозайка на живота. Дали си художник, счетоводител или предприемач, безмилостната касапница е променила отношението ти към света и ти трябва да откриеш нещо, което да ти върне надеждата в новия ден… 

В продължение на идеята за филми, които се представят пред аудитория в квартали, в които няма възможност за специални срещи с некомерсиални заглавия, на 13 февруари сме предвидили прожекция в 88 СУ „Димитър Попниколов“, кв. Овча Купел – идеята е да стигнем до младата публика със спортно „изкушение“ и филмът, който ще им представим, е посветен на прочутия футболен майстор Пеле. „ПЕЛЕ: РАЖДАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА“ проследява живота на легендарния футболист в юношеските му години, когато 9-годишното момче расте в бедния град Бауру и се сблъсква с унижението и лошото отношение на по-големи от него младежи, отгледани в по-богати семейства.  От гетата в Бразилия до централно място на едно от най-големите спортни събития в света, кариерата на Пеле, започнала от това, че става най-младият футболист (на 17 години), спечелил Световната купа, е истинско чудо. Това е един вдъхновяващ биографичен филм, който дава прекрасна възможност на младите хора да се запознаят с най-великия футболист за всички времена.

Провокативния и любовно-драматичен „ПАНАМА”, дебютен филм на Павле Вучкович, който получи номинация за „Златна камера” в Кан ’15, ще бъде представен пред младежката публика на 18 февруари в Дома на киното. Историята разказва за двама влюбени - мистериозното поведение на Мая пробужда съмненията на Йован и следвайки социалните мрежи, той открива индикации за паралелен живот на любимата му. В мрежата от лъжи, гордост, ревност и страстен секс Йован загубва себе си само за да открие коя всъщност е Мая. Режисьорът Вучкович завършва кино и ТВ режисура в Белград. Два пъти е награждаван в конкурса на „Cinefondation” на филмовия фестивал в Кан – и съвсем не е случаен фактът, че премиерата на неговия дебютен пълнометражен филм беше именно в Кан!

Най-новата творба на Алексей Герман-младши „ДОВЛАТОВ“ имаше своята премиера на Берлинале 2018 и непосредствено след това беше представена в София лично от актьора Милан Марич, който изпълнява главната роля във филма и беше член на международното жури на София Филм Фест. Филмът разказва епизод от живота на изключителния руски писател Сергей Довлатов само година преди да напусне родината си и да замине за Талин. По това време той вече е продуктивен автор, но разказите му непрекъснато са отхвърляни от всички съветски вестници и списания. „Довлатов“ представя шест дни от живота на брилянтния писател, който е виждал много по-далеч от границите, поставени от Съветска Русия през 70-те години. В програмата на „Европейско кино за учащи“ „Довлатов“ ще бъде представен на 25 февруари.

На 1 март, като старт на ретроспективата, посветена на един от най-великите полски режисьори Кшищоф Зануси, младите киномани ще имат възможност да видят и дебютния филм на легендарния творец – „СТРУКТУРАТА НА КРИСТАЛА“, появил се на екран в далечната 1969 година. Филмът е психологически богата и забележително зряла камерна драма за кариерата (самият Зануси е учил физика), приятелството и философията на живота. Протагонистите във филма са двама талантливи физици – единият напуска града, за да заживее на село и да стане метеоролог, а другият има брилянтна научна кариера. И двамата обаче са обзети от морални дилеми относно житейските си избори…

Празничният 1 март ще бъде допълнен и с още един филм-събитие – „НАШИЯТ ШОШКАНИНИ“ на Георги Стоев – Джеки. Премиерата на този забавен разказ за отминали времена е била преди 38 години и ето какво казва неговият режисьор: „Пуснаха го за една седмица в едно малко кино и след това се правеха, че все едно такъв филм няма. Музиката е подбрана и импровизирана от Ицко Финци, Симеон Щерев – Банана и Райчо Любенов. Райчо за съжаление по­чина и сега на купона след прожекцията на филма вместо него ще свири Стефан Димитров. Банана изпълнява една от основните роли - по това вре­ме той беше обявен за най-добрата джаз-флейта на Европа. А определено може да се каже, че в киното, това е най-добрата роля на Ицко Финци.“ Филмът ще бъде представен от неговия екип в 20:00 часа в Дома на киното, а след края на прожекцията виртуозните Ицко Финци, Симеон Щерев – Банана и композиторът Стефан Димитров ще изненадат зрителите с импровизирана музикална програма във фоайето на киното!

„ИДА“ на полския режисьор Павел Павликовски беше удостоена с „Оскар“ за чуждоезичен филм през 2015 година – и не е случаен изборът ни именно с този филм за поставим още един, въвеждащ акцент върху специалната фестивална програма „Фокус Полша“. Историята разказва за красивата осемнадесетгодишна Анна – младата жена има желание да се замонаши в манастира, в който живее, откакто е осиротяла като дете. Тя научава, че има жива роднина, която трябва да посети, преди да даде монашески обет – това е сестрата на майка ѝ, Ванда. Заедно двете жени се отправят на пътешествие към взаимно опознаване и откриване на тяхното минало. Представянето на „Ида“ ще бъде на 4 март, от 18:00 часа.

Зимният, „подгряващ фестивалното нетърпение“ семестър на програмата „Европейско кино за учащи“ ще приключи с още един български филм - документалният „ФСБ“ на режисьора Димитър Митовски, посветен на легендарната българска рок-гру­па „Формация Студио Балкантон“. Тази прожекция се посвещава на паметта на приятеля ни Ивайло Крайчовски - Пифа, дългогодишен басист на формацията и музикален директор на София Филм Фест… Очакваме Ви на 6 март, в 18:00 часа в Дома на киното!

Основни лектори на инициативата, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, са киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Освен ангажимент за представяне на филмите, те продължават да поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите и ще предоставят отговори на въпроси на тези, за които киното е страст или бъдеща професионална реализация.

Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”. 

Програма Дом на КИНОТО 

28 януари (понеделник), 17:00 часа  

БЕЗ МИЛОСТ, режисьор Фатих Акин

4 февруари (понеделник), 18:00 часа  

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!, режисьор Адела Пеева 

11 февруари (понеделник), 18:00 часа  

ЩЕ СЕ ВИДИМ ТАМ ГОРЕ, режисьор Албер Дюпонтел

18 февруари (понеделник), 18:00 часа  

ПАНАМА, режисьор Павле Вучкович

25 февруари (понеделник), 18:00 часа  

ДОВЛАТОВ, режисьор Алексей Герман-младши

1 март (петък), 18:00 часа  

СТРУКТУРАТА НА КРИСТАЛА, режисьор Кшищоф Зануси

1 март (петък), 20:00 часа  

НАШИЯТ ШОШКАНИНИ, режисьор Георги Стоев - Джеки

4 март (понеделник), 18:00 часа  

ИДА, режисьор Павел Павликовски

6 март (сряда), 18:00 часа  

ФСБ, режисьор Димитър Митовски

СПЕЦИАЛНА ПРОЖЕКЦИЯ

13 февруари (сряда), 11:30 часа > 
> 88 СУ „Димитър Попниколов“, кв. Овча Купел

ПЕЛЕ: РАЖДАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА, режисьори Джеф и Майкъл Цимбалист


ОЧАКВАМЕ Ви на КИНО – в Дома на КИНОТО!

#ДомНаКинотоЕПовечеОтКино
„Европейско кино за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.
Следете информационните канали на София Филм Фест!