За нас

Домът на киното от години е най-важният културен филмов център за професионалистите и истинските киномани в България. В неговата зала се прожектира най-доброто от световното кино, правят се ретроспективи, организират се седмици на чужди кинематографии, семинари, фестивали, предлагат се образователни и развлекателни тематични програми, изложби, презентации. От самото начало, когато отваря вратите си за ценителите на седмото изкуство до днес, Домът на киното съдейства за обогатяване на градската култура и живот в София и предлага проекти, които утвърждават добрите европейски практики, насърчават културния обмен и позволяват приобщаване към европейските и световни ценности.

Домът на киното е собственост на Съюза на българските филмови дейци, чийто център е в продължение на дълги години. След 1989 г. киносалонът отваря вратите си за широката публика. От 1992 до 1999 негов директор е Стефан Китанов, от 2003 г. мениджмънтът е възложен на продуцентска къща „Арт Фест” (с управител Стефан Китанов.), а от 2008 г. към управлението се присъединява и „Камера” (с управител Димитър Гочев). Домът на киното е част от мрежата на Europe Cinemas и един от основните киносалони за големите софийски международни кинофестивали в столицата – София Филм Фест, Киномания, Фестивал на европейските копродукции.

Основният стремеж при подбора на филмите, които се прожектират в Дома на киното, е да се обхване най-доброто и стойностното от кинорепертоара през годината. Екипът на киното реализира и редица проекти за по-малки по мащаб събития и панорами, които да отговорят на специфичния зрителски интерес.

Сред настоящите проекти на Дома на киното са „София Филм Фест за учащи” (стартирал през есента на 2009 г.) със своя пореден семестър. Основната цел на „София Филм Фест за учащи” е да бъде осигурен свободен достъп на ученици в тинейджърска възраст до върхови постижения на европейското и националното кино. Безплатното посещение дава възможност за равен достъп на всички подрастващи, независимо от социалния статус, а това е чудесна възможност за стимулиране на младите хора към вечното желание за „съизмерване” със звездите от световния небосклон, в съчетание с неусетното и неизбежно изграждане на вкус към доброто кино. През 2010 г. специалната програма „Десетилетие на българското кино” представи 34 игрални филма, създадени в периода 2000 – 2009 г. С богата си палитра от теми, жанрове и авторски подход тя ни подсказа накъде се движи българското игрално кино.  Прожекциите от „София Филм Фест за учащи” са придружени с представяне от авторите на българските филми, а чуждестранните заглавия от програмата са представяни от киноведа и председател на Гилдията на българските кинокритици Антония Ковачева и от големия български режисьор и професор в НБУ Георги Дюлгеров.

Основна цел на Дома на киното е, чрез филмите, които се прожектират в него, да се възпитава вкус към качествено независимо кино у младите хора. Представянето както на класически, така и съвременни филми, подходящи за съответната възрастова аудитория, е традиционен педагогически подход във всички европейски държави. Особено голям интерес предизвикват прожекциите, които естествено продължават с представяне на част от творческия екип, работил върху филм, а и с разговор с публиката.